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CANTINE VITEA DI FARAVELLI ANTONIO

fraz. Loglio di Sopra 17/a, 27040 Montù Beccaria, PV

P.I. 02228730186

 

 

© 2018 Cantine Vitea

 


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22/05/2018, 10:27



Progetto-ViNO


 



Nell’ambitodel programma "Oltrepò(Bio)diverso, la natura che accoglie", promosso daFondazione per lo Sviluppo dell’Oltrepò Pavese e sostenuto da FondazioneCariplo con il programma "AttivAree", il progetto ViNO - Vigneti e Natura inOltrepò, realizzato da Fondazione Lombardia per l’Ambiente e CooperativaEliante, promuove un approccio di rete tra le aziende vitivinicole delterritorio, con l’obiettivo di rafforzare il legame tra la produzione vinicolae i valori naturalistici e identitari dell’Oltrepò.Con ilprogetto ViNO è nata una rete di aziende che, attraverso l’adesione al"Protocollo di gestione dei vigneti per la rete ecologica", sperimentanopratiche agricole orientate alla salvaguardia di alcune specie animali che benrappresentano la grande ricchezza in biodiversità di queste terre. L’intento èconciliare una produzione vinicola di valore con la salvaguardia degli habitatnaturali, nella convinzione che la qualità del prodotto sia anche figlia di unterritorio sano e riconoscibile nei suoi caratteri distintivi.

CANTINE VITEA aderisce al progetto.

Per saperne di più:
https://vignetienatura.net/attivaree-oltrepo-biodiverso/

12/03/2018, 10:26

bonarda, faravelli, vitea, historia, oltrep, oltrepo



HISTORIA


 Larsson’s review



Croatinavine variety, a symbol of Oltrepò Pavese tradition, appeared for the first timeat the end of 19th century. Croatina should not be confused with Bonarda, typicalof  Piemonte. Yet, confusion can be made,because in Oltrepò Pavese Croatina is used to produce D.O.C. sparkling and stillBonarda.
This vinevariety needs calcareus, clayey, sunny lands. For this reason, our vineyards inMontù Beccaria are a perfect place. Its grapes have a conical form and mediumsize. They are selected for the production of our Historia. Historia is a D.O.C.still Bonarda. Despite classic Bonarda, Historia has got a higher alcoholdegree (13% vol.) and it is made 100% from Croatina grapes - traditional Bonarda,instead, has got other grape varieties: Barbera, Uva Rara and Ughetta.

Andreas Larsson , "Best sommelier of the world" - Blind Tasted 02/2018, gives our Historia Harvest 2015 86/100 and this comment:
"Dark inky purple hue. Dry spices, some meaty notes and dark fruit on the nose. Youthful palate with young tannin and high acidity, floral dark fruit notes, dry spices, pepper and clove notes. Some meaty and rustic gamey notes on the finish."


22/01/2018, 16:28



TERRANTICA


 An Ancient flavour



Dear friends,

it is now online Terrantica website. Terrantica is a young farm in the mountains of Piacenza.
Stefano,the owner, works his estate with great passion in order to obtain high quality products.

https://azagrterrantica.blogspot.it/

Bye,
Gaia


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